Förekomsten av grönskott kommer tyvärr ohjälpligen att ställa till med problem vad beträffar kvaliteten på många håll.
Värst ute är kanske maltkornsodlingar eftersom man i maltkornsanalysen bara godkänner 1 % gröna kärnor, – det gäller att ha is i hatten och vänta ut fält där hopp om mognad finns.
I brödvete varierar maxgränsen men den uppgår ofta till 4 % men det finns mottagningsplatser som bara godkänner 0,5%. Kolla med din uppköpare var gränsen går just nu!
Foderhavre har hittills inte haft någon maxgräns för gröna kärnor men observera att partier med mycket gröna kärnor i allmänhet har usel tusenkornsvikt, – tom. så låg att varan inte är handelsduglig.
Det gäller nu att trimma in tröskan och förrensaren så att möjligast lite gröna kärnor finns i det färdigt torkade partiet.
Om förekomsten av grönskott varierar mycket mellan olika fält, eller också inom större fält, är det allt skäl att hantera bättre och sämre partier åtskilt så att möjligast mycket kan säljas till bästa möjliga pris. En salig ”Fazers blandning” duger i allmänhet bara till foder och i värsta fall kanske inte ens till det.
Denna sida är uppdaterad den 25.8.2020 av Jan Grönholm, NSL