Det rikliga regnet har gjort att det nu blir paus i höstens åkerarbeten. Vi passar på att påminna er om att kontrollera era markkarteringar och att nu ta de prover som går ut i höst/tidigt nästa vår, markkarteringarna inom miljöersättningen är i kraft 5 år. Om du har en miljöförbindelse ska markkarteringsprover tas från ALLA ersättningsberättigande basskiften om den växt som ska anmälas på basskiftet KAN gödslas enligt villkoren, oberoende av om du tänker gödsla eller inte!
Växter för vilka marktraktering inte krävs enligt miljöersättningen, eftersom gödsling inte är tillåten:
- trädor
- naturvårdsvall
- miljösystemets gröngödslingsvall
- miljöavtalsarealer
- skyddsremsa (angiven som växtkod)
- icke odlat.
Växter för vilka markkartering krävs under anläggningsåret (gödsling tillåten endast under anläggningsåret):
- skyddszon
- mångfaldsväxter
Se till att din markkartering är i kraft. Gör markkarteringen i ett ackrediterat laboratorium med fem års mellanrum. Om analysresultatet föråldras på hösten, ta nya jordprover samma höst och ta dem till analys. Om analysresultatet föråldras på våren, ta jordproverna så fort det är möjligt att ta dem och skicka dem till analys. Resultaten ska vara tillgängliga innan du gödslar.
Proverna ska tas enligt följande system:
Basskiftets storlek | Antal prover som krävs |
0–0,5 hektar | Skiftet behöver inte genomgå markkartering. |
över 0,5 hektar och högst 5 hektar | Ett prov/skifte. |
över 5 hektar | Ett prov för varje påbörjade fem hektar som. Till exempel ska tre prov tas på ett skifte på 11 hektar. |
Linjeprovtagning | Ett prov för varje påbörjade tio hektar. |
Mer info om markkarteringar inom miljöförbindelsen här: Allmänna krav för den gårdsspecifika åtgärden – Markkartering
Miljöförbindelsens Gårdsspecifika åtgärd – Markövervakning
Odlingssäsongen går mot sitt slut och vi påminner dessutom er som valt Miljöförbindelsens Gårdsspecifika åtgärd –Markövervakning att ta också dessa prover. Det är bra tid nu efter skörd att ta jordprover till den omfattande jordanalysen. Gör detta i god tid, även om proverna ska vara levererade till laboratoriet först senast 30.11.
Info från Livsmedelsverkets hemsida:
Om du väljer åtgärden för markövervakning ska du låta göra antingen A) en omfattande jordanalys eller B) en analys av kvalitetsfaktorerna för åkerjorden med markskanningsutrustning på minst två basskiften på över 0,5 hektar på din gård.
Om du vill välja åtgärden under flera år kan du antingen ta prover från två skiften varje år eller låta göra analyser för flera förbindelseår på en gång. Du kan till exempel anmäla åtgärden under de följande fem åren om du låter göra en analys av tio skiften under det första året. Det behöver inte vara olika skiften varje år. Du kan också genomföra åtgärden så att du får reda på vilken förändring som skett på skiftet. Då kan du uppfylla kravet genom att upprepa provtagningen på samma skiften under det senare förbindelseåret. Skiftena för vilka du anmäler åtgärden ska vara i din besittning.
A) Omfattande jordanalys
Av analysen ska den totala kolmängden och mängden organiskt material på basskiftet framgå. Dessutom ska det på skiftet göras en undersökning som beskriver jordens växtkraft eller näringstillstånd, som till exempel beskriver något av följande på skiftet:
- markens mikrobiologiska aktivitet
- katjonbyteskapacitet
- vattenhållningskapacitet
- lagrade näringsämnen
- reservnäringsämnen
- spårämnen.
Ta prover av skiftena enligt anvisningarna under punkten Markkarteringar. Du kan ta prover efter förbindelsetidens början, det vill säga från 1.5. Leverera proverna till laboratoriet senast 30.11. det år du valt åtgärden.
Ta proverna på samma sätt som för markkartering. Det räcker med ett prov per basskifte!
Om ni glömt vilka två basskiften ni anmälde till åtgärden i våras går detta att kontrollera i Vipun eller från den inlämnade stödansökan.
Om ni har frågor, eller behöver hjälp med provtagningarna kontakta våra växtodlingsrådgivare!