På områden där det fallit rikliga regn på sådda men inte ännu uppkomna fält har det, speciellt på plana lerjordar, bildats en hård, tät och näst intill ogenomtränglig skorpa som mycket effektivt bromsar/hindrar grödornas uppkomst. På Sällskapets område föll det under onsdag-torsdag mellan 30 – > 45 mm regn, – på många håll som ösregn i piskande storm.
Gå ut i fälten beväpnad med ett tillräckligt stadigt verktyg för att effektivt kunna bryta upp och kolla in hur hård och tjock skorpa just dina fält drabbats av. På mullrikare marker kan grödorna klara sig men på bara mullhaltiga leror har de rikliga regnen slammat till ytan svårt. På de värst drabbade fälten når skorpan lika djupt ned som man harvat! Skorprisken är störst på fält som man sått just före regnet eftersom markytan då inte alls hunnit torka upp och stabilisera sig.
Spannmål tål i allmänhet en skorpbrytande harvning bra även om en del uppkomna blad slits av. Om spannmålsgroddarna som är under jorden börjar färgas gula och får ett vridet växtsätt är det bråttom med skorpbrytningen eftersom plantorna då mycket snart tappar de sista krafterna!
Grödor s.s. oljeväxter, bönor och ärt tål däremot inte avslitandet av plantor varför en eventuell skorpbrytning på dylika fält som inte ännu kommit upp bör prövas att utföras med mildare verktyg s.s. vält.
TVEKA INTE med att bryta en uppkomsthindrande skorpa i grödor som tål det!
Denna sida är uppdaterad den 31.5.2021 av Jan Grönholm, NSL