Risken för angrepp av rödmögelsvampar i axen, = axfusarios, är stor denna höst eftersom vädret för det mesta varit regnigt och fuktigt sedan tiden för axgång! Angripna ax har mörkare delar eller laxrosa färg. I kärnor som angrips bildas vanligen DON-toxiner.
Rödmögel sprids via växtrester och utsäde och faktorer som ökar risken för svårare angrepp och därmed också ökad risk för mögeltoxiner är bl.a:
– användningen av osorterat och obetat utsäde
– val av sena och stråsvaga sorter
– ensidig växtföljd
– odlingsmetoder där rikligt med växtrester finns på ytan
– ställ in tröskan så att inte små och förkrympta kärnor kommer med i den skördade varan eftersom de högsta halterna av DON-toxin vanligen finns i dessa
– var inte för snål vid tröskningen om det finns mindre områden med liggsäd, – lyft bordet över
– om det finns större områden med liggsäd bör de tröskas skilt och behandlas som riskpartier
– OBS! långsam nedtorkning av den skördade spannmålen ökar riskerna, – torka snabbt och effektivt ned fukthalten till under 14 %.
– partier med rödmögelangrepp kan till en viss del förbättras med sortering.
Kom ihåg att det finns maximala gränser för förekomsten av DON-toxiner både för bröd- och fodersäd! Tag inga risker utan behandla riskpartier skilt från fullgod vara!
Denna sida är uppdaterad den 30.8.2016 av Jan Grönholm, NSL